Silicanii în cosmetice: eroi sau răufăcători ai îngrijirii personale?
Multe produse cosmetice conțin silicani. Îți dai seama dacă sunt bune pentru tine? Acest articol vă va spune cum să determinați dacă silicanii din produsele cosmetice pe care le utilizați sunt sau nu benefice.
Ce sunt silicanii?
Silicanii sunt materiale sintetice, fabricate din silicon și oxigen, cunoscute sub numele de siloxani. Siliconul este elementul cel mai abundent din scoarța terestră (în afară de oxigen). Toate produsele fabricate în mod artificial care conțin silicon și oxigen sunt cunoscute sub numele de silicani.
Silicanii au fost introduși în produsele cosmetice în anii 1940, ca înlocuitor pentru petrolatoare de uz casnic și grăsimi animale, pe care industria nu le mai folosea în tratamentele de îngrijire a pielii. Aceleași produse puteau fi folosite și în produsele de make-up și produsele de păr pentru a adăuga strălucire, netezire și protecție.
Care sunt tipurile de silicani?
Există mai multe tipuri de silicani folosite în produsele cosmetice:
• Dimetil siloxane: Acestea pot fi găsite în produse cum ar fi produsele de styling și produsele de curățare a părului. Acestea au fost formulate ca să adauge spuma și ajută la aplicarea produselor.
• Copolimeri de silicone: Acestea sunt folosite în produsele de finisare, cum ar fi balsamurile și produsele de fixare a formei. Acestea sunt folosite pentru a adăuga strălucire, netezire, elasticitate și finisare.
• Silicone elastomer: Acestea sunt folosite în produsele de make-up, cum ar fi cele de tip BB și CC și ajută la netezirea pielii, reducerea porilor și a linii fine.
• Silicani lipidice: Acestea sunt folosite în produsele de îngrijire a pielii, cum ar fi produsele hidratante și emoliente, pentru a conține umiditatea și a oferi protecție.
Ce efect au silicanii asupra pielii?
Silicanii sunt folosiți în produsele cosmetice ca ingrediente pentru a ajuta la crearea de texture netede și lip::ide plăcute și, de asemenea, pentru a creea un apropriat strat protector asupra pielii. Lor li se atribuie, de asemenea, proprietăți emoliente și hidratante, care pot ajuta, de asemenea, la prevenirea îmbătrânirii pielii. De aceea, s-a constat că silicanii pot ajuta la prevenirea ridurilor, a ridurilor fine și la ameliorarea iritațiilor și a arsurii solare.
Deși unele persoane pot simți o ușoară „senzație de praf” atunci când folosesc produse care conțin silicani, acest lucru ar putea fi, de asemenea, atribuit particulelor mici pe care le conțin aceste produse.
Produsele care conțin silicani sunt, de obicei, non-comedogenice și non-irritante, în special datorită faptului că silicanii sunt lipophilici și nu permit, de asemenea, pătrunderea elementelor străine în piele.
Silicanii pot, de asemenea, ajuta la protejarea pielii împotriva agresiunilor externe din mediu, cum ar fi înghețul, vântul și expunerea excesivă la soare. Acest lucru poate ajuta la limitarea deteriorării pielii și la reducerea liniilor fine și a ridurilor.
Silicanii pot fi dăunători?
Unele persoane se îngrijorează de faptul că silicanii din produsele cosmetice ar putea fi dăunători. Acest lucru este în mare parte considerat nevinovat, deoarece silicanii nu sunt în mod normal absorbiți de pielea. Acest lucru înseamnă că silicanii ies împreună cu apa în timpul clătirii, astfel încât pielea nu este expusă la concentrații prea mari de silicoane.
Cu toate acestea, studiile arată că, atunci când sunt inhalate, unele silicani pot afecta plămânii, motiv pentru care a fost instituit un etichet de siguranță pentru produsele care conțin silicani și care emite un avertisment privind inhalarea. De asemenea, dacă ai tenul gras, ar trebui să eviți produsele care conțin silicani și să folosești în schimb produse mai ușoare, cum ar fi produsele pe bază de ulei.
De asemenea, există unele silicani (cum ar fi alchil siloxanii) care pot acumula alte produse, precum parabenii și alte produse chimice, astfel încât acestea ar putea intra în organism atunci când sunt expuse la temperaturi crescute sau în contact cu pielea.
Deci, în general, pe baza datelor actuale, silicanii nu sunt considerați dăunători pentru piele. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să citești cu atenție etichetele produselor și să faci propriile tale cercetări pentru a te asigura că produsul pe care urmează să îl folosești este potrivit pentru tine. În plus, există o mulțime de produse care nu conțin silicani ș